Wanneer je komt voor een opstelling staat jouw verlangen centraal. Je hoeft jouw verlangen nog niet helder te hebben als je komt, als je maar wel een duidelijk focus hebt.
Wanneer je deelneemt aan een workshop kan je in onderstaande beschrijving ‘bodemanker’ vervangen door ‘representant.’ Representanten zijn de deelnemers van de workshop die je kunt vragen om jouw woorden te representeren.
Als het verlangen duidelijk is, mag je deze zin op een whiteboard schrijven. Je mag tijdens het schrijven van jouw verlangen opnieuw reflecteren op deze zin of dit klopt, maar hoeft niet. Jouw verlangen is nu zichtbaar en het vormt de basis voor het verdere proces van de opstelling. De zin mag niet meer dan zeven woorden bevatten.
- Elk woord schrijf je apart op een vel papier en je kiest voor elk woord een bodemanker. Een bodemanker is een vilten marker die je op de grond legt -samen met het woord- op een plek in de ruimte die voor jou goed voelt. Zo leg je elk woord, samen met een bodemanker, op de grond.
- Je kijkt naar het patroon van bodemankers wat je op de grond gelegd hebt. Wat valt je op? Wat wordt mogelijk al zichtbaar voor jou?
- Daarna ga je bij een woord staan en resoneer je op dit woord. Je resoneert door waar te nemen wat er in jezelf gebeurt, het kan een emotie, een gedachte en/of een lichamelijke beleving zijn. Soms voel je niks, verdriet, boosheid, kracht enz. Zo kan je bij elk woord gaan staan van jouw verlangen en kijken wat daar voor je is. Dit kan een emotionele of lichamelijke beleving zijn die je al dan niet herkent in jouw dagelijks leven. Mijn taak als begeleider is ondersteuning bieden en door middel van gerichte vragen concreet te maken om datgene wat je voelt een context te geven. Op deze wijze maak je contact met je innerlijke en vaak ook onbewuste delen van jezelf.
- Nu begint het proces voor jou om een dieper inzicht te krijgen in jouw innerlijk. Elk woord drukt een essentiëel deel van jouw psyche uit. Vaak zijn er onbewuste en onderdrukte ervaringen, vanuit de eigen traumabiografie, die op komen. In het geval dat je emotioneel contact krijgt met een door trauma afgesplitst innerlijk deel, kan er een duurzaam veranderingsproces plaatsvinden in je psyche. De overlevingsstrategieën als gevolg van trauma kunnen hun geloofwaardigheid verliezen door met deze delen in jezelf bewust contact te maken. Gezonde mentale structuren krijgen meer ruimte en delen die voorheen zijn afgesplitst in de psyche kunnen opnieuw geïntegreerd worden. Zo ontvouwt zich een voortschrijdend inzicht met betrekking tot wat je verlangt, wat je blokkades hierin zijn, en welk pijn hiermee verbonden is. Zo kan je lichter, autonomer en sterker worden en beter je richting bepalen in jouw leven.
Het verlangen biedt, voor hen die therapeutisch aan zichzelf willen werken, een veilig en gedefinieerd kader.
Eerstvolgende workshop opstellingen met het symbiosetrauma: zie agenda
Aanmelden
Hier kunt u zich aanmelden.
"*" geeft vereiste velden aan