Voor de nakomelingen van de 1e generatie Indische Nederlanders blijkt hun afkomst niet altijd een eenvoudige kwestie. Er is een verscheidenheid van belevingen hierover. Waar de één zich Nederlands voelt en helemaal niks heeft met het Indische of een klein beetje, kan een ander zich helemaal Indisch voelen en het liefst elk jaar naar Indonesië willen gaan op vakantie. Ook kan het zijn dat iemand zich niet Nederlands of Indisch voelt, maar nergens bij voelt horen. Of, andersom, zichzelf een wereldburger voelt.
Iemand wiens familie Nederlands is en generaties lang in Indië heeft gewoond, heeft een andere kijk op de gedeelde geschiedenis dan iemand wiens familie voornamelijk van Indonesische afkomst is. En de Molukse gemeenschap heeft ook weer zijn eigen verhaal en gedeeld lot. En zo zijn er nog meer verschillen waardoor je niet kunt spreken van een homogene groep op het nivo van identiteit. Iedereen beleeft zijn identiteit op zijn eigen manier en is waar voor degene. Ik kom regelmatig Indische Nederlanders tegen wiens ouders in Indië geboren zijn, een bruine tint hebben en duidelijk voelen dat ze Nederlands zijn en dat het Indisch eten het enige is wat hen verbind met Indië/Indonesië. Dit alles maakt hoe gecompliceerd de Indische identiteit is. Wat voor de één geldt, kan voor de ander precies het tegenovergestelde zijn.
Kleurrijke verscheidenheid
Er zijn tal van variaties hierop aangezien Indische Nederlanders hun (voorouder)wortels hebben in een land waarin een grote verscheidenheid van culturen zijn. Wanneer je familie uit Sulawesi komt, is dit toch weer anders als wanneer zij uit Java of Sumatra komen. Als je naar deze eilanden reist, dan is het net alsof je naar verschillende landen reist omdat elk eiland zijn eigen kleur, taal en cultuur draagt. Net zoals vele Indisch Nederlanders bijv. ook Duitse, Franse, Portugese voorouders in hun familie hebben. De diversiteit van nationaliteiten in Oost en West zijn aan beide kanten groot.
Deze kleurrijke verscheidenheid dragen Indische Nederlanders ook in zich, alleen is het lastig om met al deze kleurrijke culturen verbinding te maken als je in Nederland geboren en getogen bent en in je opvoeding -door omstandigheden-, weinig meekrijgt. In Nederland wordt je automatisch gevoed, beïnvloed en gevormd door de Westerse waarden en normen. Om verbinding te voelen met jezelf als onderdeel van de Indische cultuur zal je actief moeten handelen en internet afstruinen naar Indische websites waar tal van activiteiten – en meestal met eten- wordt georganiseerd, hier iets uit te kiezen en hiernaar toe gaan, om de Indische vibe te ondergaan.
Indische ontwikkelingen
De meest onderhoudende, met tal van presentaties, workshops, onderzoek, lezingen, muziek, dans, eten en kraampjes is de jaarlijkse Tong Tong fair in Den Haag. Wil je op de hoogte zijn van hoe het met de Indische identiteit gesteld is? Dan struin je alle activiteiten af die er in deze 10 dagen wordt georganiseerd en dat zijn er veel ! De Indische identiteit ontwikkelt zich door wat er daar samenkomt. Veel Indische en Molukse onderwerpen waar men eerst niet over sprak in families, hebben daar een podium gekregen. Zie www.tongtongfair.nl