Wat is symbiosetrauma?
Een complex begrip: letterlijk betekent dit dat er een trauma is ontstaan tussen ouders en kind in de symbiose. Met als gevolg dat het kind de traumagevoelens overneemt van de ouder. De oorzaak is symbiosetrauma omdat het kind nooit geleerd heeft van zijn ouders onderscheid te maken tussen de gevoelens die van hemzelf zijn of van zijn ouders.
Wanneer één of beide ouders getraumatiseerd zijn, kan het kind niets anders dan zich ontwikkelen aan de opvoedingsstijl(en)van zijn getraumatiseerde ouder. Dat de opvoedingsstijl van ouders niet gezond is, en dit overdraagt aan zijn kinderen, is een onbewust proces.
Feitelijk betekent dit ook dat er weinig tot geen echte aandacht is voor de gevoelens en behoeftes van het kind. Wanneer ouders niet in staat zijn om hun eigen trauma’s te verwerken wordt dit afgesplitst en deze gevoelens worden geprojecteerd op hun kind. Dit kunnen behalve positieve gevoelens ook gevoelens van onmacht, verdriet, woede, enz. zijn. Omdat het kind in de eerste levensfase als baby tot jong adolescent afhankelijk is van zijn ouders is de symbiose tussen hen van levensbelang. Een kind kan immers niet voor zichzelf zorgen, emotioneel niet maar concreet ook niet: een huis, voeding, warmte en liefde. Dit zorgt ervoor dat een kind in een niet-veilige omgeving opgroeit. Een kind kan veiligheid ervaren als het gekoesterd en verzorgd wordt door hun ouders en erkend wordt in zijn behoeftes en gevoelens, zodat het kind vol vertrouwen zijn omgeving kan verkennen.
Wanneer ouders getraumatiseerd zijn, zien zij hun kinderen niet als een individu, maar als een onderdeel van hen. De ouders blijven -ook wanneer je volwassen bent- in symbiose met jou. Als volwassene kan je je alsnog bevrijden uit de symbiosetrauma. Dit doe je middels een opstelling waarbij je een hulpvraag formuleert. Stel jezelf de vraag: Wat is je intentie? Wat wil je bereiken met de opstelling? Met de opstelling start je een traumaverwerkingsproces op, die nog lange tijd doorwerkt. De methode is ontwikkeld door Prof.dr. Franz Ruppert door wie ik ben opgeleid.
Wil je weten wat de kenmerken van symbiosetrauma zijn, kijk hier.
Wanneer is een traumaopstelling zinvol?
- als (één) van je ouders getraumatiseerd zijn
- dat je als gevolg hiervan zelf ook getraumatiseerd ben
- dat datgene waar je naar verlangt, niet verwezenlijkt kan worden, omdat er sprake is van innerlijke blokkades
Hoe kan ik met het symbiosetrauma aan de slag gaan?:
- door middel van een traumaopstelling
- door je aan te melden voor een workshop opstellingen met het verlangen
Wil je meer lezen over dit onderwerp:
- Franz Ruppert: Symbiose en autonomie
- Hannah Cuppen: Liefdesbang
- Franz Ruppert: Bevrijding van trauma, angst en onmacht
- Of kijk op de website van Franz Ruppert, daar vind je ook powerpoints in het Nederlands: www.franz-ruppert.de