Waarom een workshop met dit thema?
Vanuit het perspectief van familieopstellingen houden kinderen onvoorwaardelijk van hun ouders. Uit liefde en loyaliteit dragen ze ‘de rugzak’ van hun ouders mee. Al is het alleen maar om een deel van hun lasten te verlichten, vaak onbewust en onbedoeld. De 1e generatie Molukkers en Indische Nederlanders hebben veel meegemaakt in Nederlands-Indië:
- De hiërarchische samenleving in de koloniale tijd oftewel de ’tempo doeloe-tijd’.
- De 2e wereldoorlog: de Japanse interneringskampen, het leven als buitenkamper of als krijgsgevangene te werk worden gesteld aan de beruchte spoorlijnen: Birma-Siam en Pakanbaroe.
- De bersiap-tijd
- De onafhankelijkheidsstrijd van de Molukkers in Ambon
- Het verplichte vertrek van Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland: het plotselinge ontslag uit dienst en de opvang in de barakken
- De dekolonisatieoorlog in Indonesië.
- De migratie van Indische Nederlanders naar Nederland en de opvang in contractpensions.
Hun nakomelingen, oftewel de 2e, 3e, 4e naoorlogse generatie Indische Nederlanders en Molukkers, dragen de rugzak van hun ouders en hun familie mee. De rugzak omvat lichamelijk of psychisch lijden. Meestal is dit een onbewust gebeuren, wat zich kan vertalen in de volgende klachten: (vage) angstklachten, burn-out, depressie, dwangklachten, eetstoornissen, relatie- en/of gezinsproblematiek, eenzaamheid, negatief zelfbeeld, gedragsproblematiek, spanningsklachten, lichamelijke klachten, ontworteld voelen, grenzeloosheid, enz. Een belangrijk kenmerk is, is dat er niet altijd een direct aanwijsbare aanleiding of oorzaak voor is.
Wat gaan we doen in de workshop:
In de workshops worden familieopstellingen en/of traumaopstellingen gegeven. Welke vorm wordt gekozen is afhankelijk van de hulpvraag van de deelnemer. Er is plek voor drie opstellingen. Elke deelnemer kan een persoonlijke vraag inbrengen en/of als representant deelnemen. Geef in je mail aan of je en opstelling wilt of dat je wilt deelnemen als representant.
Je neemt deel aan de workshop als:
Representant: Wanneer je door de vraagsteller wordt gekozen om een familielid te representeren, kan deze persoon je een plek geven in de ruimte. Op deze plek kom je in resonantie met het familiesysteem van de vraagsteller. De ervaring leert dat je op deze plek veel meer verbonden bent met je medemens dan je zou denken. Bijv. Wanneer je de vader representeert van de vraagsteller krijg je toegang tot zijn gevoelens en gedragingen. Iedereen kan representeren: je hoeft niks te doen of te bedenken, als je op een plek staat in de ruimte. Dat wat je ervaart en voelt op dat moment is relevant.
Vraagsteller: Aan de hand van jouw hulpvraag wordt een opstelling gegeven. Via een mail kan je iets schrijven over je familieachtergrond, gebeurtenissen en feiten, waarvan jij vermoedt dat dit invloed heeft op jouw leven en een relatie heeft met jouw vraag. Richtlijnen hiervoor ontvang je na aanmelding. Voordat de opstelling begint, krijg je een voorgesprek. Daarna nodig ik je uit om representanten te kiezen voor jezelf en een aantal familieleden. Je geeft de representanten een plek in de ruimte en van daaruit zal de opstelling zich verder ontvouwen.
Wat gebeurt er na de opstelling: Je krijgt meer inzicht in ‘jouw Indisch of Moluks zijn’ en wat je meedraagt: ‘de overgenomen gevoelens’ voor je familie en voorouders. Je wordt je meer bewust van bestaande patronen in je familie van herkomst. Er zal iets in je verschuiven, waardoor je je direct anders voelt. Vaak ervaar je opluchting over de duidelijkheid die je hebt ervaren, zodat je een nieuwe stap kunt zetten in je leven. In de maanden na de opstelling vindt er een stuk verwerking plaats, de opstelling werkt -op een dieper nivo- langer door.
Voor wie: Voor iedereen die (in)direct een band hebben met Nederlands-Indië. Partners van deelnemers zijn ook welkom.
Locatie: Buiten Molenstraat 7 in Culemborg.
Tijd: 12.30 – 17.00, inloop vanaf 12.00 uur.
Kosten: Voor deelnemers die een vraag inbrengen: € 120. Voor deelnemers die als representant aanwezig zijn: € 55. Inclusief koffie, thee en koekjes.